T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı
İkili Toplama Sistemi ve Atık Getirme Merkezi Hakkında:
ATIK GETİRME MERKEZİ PDF Dökümanı için Tıklayınız
MEVZUAT
2872 Sayılı Çevre Kanunu- Madde 11; Atıkların kaynağında ayrı toplanması esastır.
Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik- Madde 5; Farklı türdeki atıkların kaynağında ayrı toplanması esastır.
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği- Madde 23; Geri kazanılabilir ambalaj ve ambalaj dışı atıkların üreticisi tarafından getirilip bırakılacağı getirme merkezi.
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği- Madde 8; Belediyelerin görev ve sorumlulukları arasında getirme merkezlerinin kurulması.
AMAÇ
İkili toplama sistemi ile : Geri kazanılabilir atıkların, diğer atıklarla karıştırılmadan kaynağında ayrı toplanmasını, geri kazanım sürecinin gerçekleştirilmesi…
Atık Getirme merkezleri ile : Kaynağında ayrı toplanan atıkların çevreye olumsuz etkilerinin önlenmesi, geri kazanıma veya bertaraf a gönderilmesi için bırakılacağı getirme merkezlerinin usul ve esaslarının belirlenmesi,
İkili toplama sistemi ile : Biyobozunur atıklar yeşil torbada , Geri kazanılabilir atıklar mavi torbada biriktirilir. Torbalar belediyeler tarafından dağıtılır veya dağıttırılır.
TOPLAMA
Yeşil renkli biriktirme ekipmanlarında biriktirilen atıklar; belediye tarafından toplanır/toplattırılır.
Mavi renkli biriktirme ekipmanlarında biriktirilecek geri kazanılabilir atıklar; belediyenin yönetim sistemi içerisinde, çevre izin ve lisans belgesine sahip belediyenin/birliğin toplama ayırma tesisi veya belediyelerin/birliklerin anlaşmalı oldukları toplama ve ayırma tesisleri tarafından toplanır.
Yeraltı Konteyneri Özellikleri: Sitelerde, geniş kaldırımlı yollarda ve yeni imara açılan yerlerde, dar sokaklarda, kaldırımlarda ve özellikle gömülü konteynerler için yeraltı kablolarının olduğu yerleşim yerlerinde, daha az koku, görüntü ve sızıntı suyu vb. çevresel sorunlar, yatırım maliyeti mevcut sistemde kullanılan konteyner ve araçlara göre yüksek.
ATIK GETİRME MERKEZLERİ
I. Sınıf atık getirme merkezleri;
- Asgari 1.000 m2,
- 12 atık türü,
- Belediyeler, Mahalli İdare Birlikleri ve Büyükşehirlerde İlçe belediyeler
II. Sınıf atık getirme merkezleri;
- Asgari 20 m3,
- 7 atık türü,
- Alışveriş merkezleri ve üniversiteler tarafından kendi mülkiyet alanları içinde
III. Sınıf atık getirme merkezleri;
- Asgari 2 m3,
- 5 atık türü,
- satış noktaları tarafından kendi mülkiyet alanları içinde
olarak tanımlanmıştır.
2. SINIF ATIK GETİRME MERKEZLERİ
- Alışveriş merkezlerinde faaliyet gösteren satış noktaları münferit atık getirme merkezi kuramazlar.
- II. sınıf atık getirme merkezi kuran alışveriş merkezlerinde faaliyet gösteren satış noktaları, ambalaj atığı toplama noktası oluşturmakla yükümlüdür.
- Ancak, alışveriş merkezleri dışında faaliyet gösteren münferit satış noktalarında atık getirme merkezi oluşturulması halinde ayrıca ambalaj atığı toplama noktası oluşturulmaz.
- Alışveriş merkezlerinde kurulan II. sınıf atık getirme merkezlerinde faaliyet gösteren satış noktaları,
- Atık getirme merkezlerine atıklarını vermekle ve biriktirilen atıkların geri kazanım ve/veya bertaraf maliyetlerine katılmakla yükümlüdür.